Nieuws

Nieuws

Walking football voor 65+

Sportcampus 3 maart 2016
featured image

Op je gemak naar de bal

Een sprintje of een sliding is er niet bij en vermoeiend is het niet. Walking football ‘is gewoon lekker tikken en bewegen, ideaal’.

ZWOLLE

Een pijnlijke knie, versleten rug of de conditie van een vaatdoek: met de introductie van walking football zijn het geen redenen meer om als 65-jarige niet te voetballen. Gisteren hielden WijZ en Sportcampus de Pelikaan een kennismakingstoernooi voor de variant op het ‘klassieke’ voetbal bij de sportcampus.

“Hé, heee, hij rende”, protesteert Margreet van der Veen (67) lachend. Overtreder van de regels Hennie (76) zag de bal voor zich uit springen en sprintte er net iets te enthousiast achteraan. En dat mag niet tijdens walking football, net als slidings en de bal hoger dan de heup spelen. “Ja, dat je gaat rennen is toch een beetje instinctief, hè”, zegt Hennie verontschuldigend.

Een bijzonder gezicht is het wel: een groep senioren in oude trainingspakken, die in grote passen achter de bal en elkaar aanlopen terwijl ze enthousiast aanmoedigingen roepen.

“Hartstikke leuk voor mensen die altijd hebben gevoetbald, maar die dat nu niet meer kunnen vanwege een blessure,” vertelt Hennie. “Zelf heb ik veertig jaar gevoetbald, tot ik op mijn vijftigste geblesseerd raakte.” Omdat er niet gerend mag worden is het volgens de oud-voetballer niet vermoeiend. “Het is gewoon lekker tikken en bewegen, ideaal.”

Technischer

Het is lastiger en technischer dan men in eerste instantie zou denken, weet Auke van Dijk, die werkzaam is bij Sportcampus de Pelikaan. “Wij spelen op een veld van 15 bij 30 meter. Daardoor zijn de spelers constant in beweging, niet rennend maar op wandeltempo.” Het spel is dan ook zeker niet statisch volgens van Dijk, bovendien is het misschien wel technischer dan gewoon voetbal, denkt hij. “Als iemand zijn teamgenoot niet in de voeten aanspeelt, kan dat niet met een sprintje worden gecorrigeerd. Daarnaast moet alles over de grond.”

Ook Gea Luttels van PEC Zwolle United trapt een balletje mee. Luttels ziet mogelijkheden voor de voetbalvariant wel zitten. “Het past goed binnen onze pijler van zorg en welzijn. Het is laagdrempelig en bovendien is het voor oud-voetballers erg leuk.”

Jammer vindt Van Dijk het wel dat de opkomst bij tien personen is blijven steken. Een reden om de handdoek gelijk in de ring te gooien is het echter niet.

“De contacten met WijZ en PEC United zijn gelegd. Individuele spelers zijn misschien wat terughoudender, maar we gaan zeker ook nog het contact met verschillende verenigingen versterken”, vertelt Van Dijk. Wie weet, denkt Luttels, komt er dan ooit nog eens een competitie: “Zeg nooit, nooit.”

Stentor: Vechtdal

Stentor 3 - Vechtdal